EINDE REPUBLIEK...


De moord op Caesar bracht dus veel onzekerheid met zich mee en de senaat was niet bekwaam om de toestand onder zijn hoede te nemen.
De grote vraag was wie er aan de macht zou komen.
Door volksbesluit werd er een nieuw triumviraat of driemanschap opgericht, nu door Antonius, Lepidus en Octavianus. Octavianus was de aangenomen zoon van Caesar en de andere twee veldheren van hem. Ze kregen de opdracht de staat opnieuw te ordenen. Weer ontbrandde de burgeroorlog. Onder het voorwendsel de moordenaars van Caesar uit te schakelen, werden duizenden senaatsgezinden vermoord.
Het driemanschap verdeelde het rijk onder zich: Octavianus kreeg het westen, Antonius het oosten en Lepidus Afrika.


Octavianus

Antonius

Lepidus

Toen Antonius trouwde met Cleopatra, koningin van Egypte en haar zoon uitriep tot koning der koningen begon Octavianus een oorlog tegen hen. Octavianus won en stond nu alleen aan het hoofd van het rijk.
Octavianus was had een enorm leger onder zijn gezag en iedereen vroeg zich af wat hij nu met al die macht zou doen. Niemand had hem er immers kunnen van weerhouden alleenheerser te worden.
Toch koos hij voor een andere weg, hij had tijdens de burgeroorlog beloofd de republiek te herstellen en deed dit ook, misschien had hij een les geleerd uit hetgeen met Caesar gebeurd was. Hij gaf de macht terug aan de senaat en zag ervan af om zijn oppermacht te tonen.
Toch gaat de senaat hem opdragen in 27 v.C. de volgende 10 jaar het opperbevel voor het hele rijk op hem te nemen. Hij kreeg tevens de eretitel Augustus.
Ook liet hij zich door het volk en de senaat alle bevoegdheden van de belangrijkste ambten voor onbeperkte tijd toekennen en vestigde zo zijn macht boven die van de senaat.

Met hem begon er een nieuwe fase in de geschiedenis van Rome: de tijd van orde en culturele grootheid. Men spreekt ook wel van de Romeinse vrede of Pax Romana.
De staat bleef geen republiek maar werd omgebogen tot een keizerrijk, Augustus werd de eerste keizer.







Het bekende twee meter hoge marmeren beeld van Augustus.
Het stelt hem voor als zegevierend veldheer. Hij wordt blootvoets afgebeeld als een soort halfgod.
Aan zijn voeten herinnert de kleine cupido eraan dat Augustus afstamt van Venus.



Klik op het beeld voor een algemeen overzicht van alle keizers



Naar BURGEROORLOGEN
Naar KEIZERRIJK